SULTANHANLI ÜRETİCİ YERLİ TOHUM İLE DEKARDA 6 TON KAVUN HASAT ETTİ

TAKİP ET

Yetiştirici Cengiz Ergin Aksaray'ın Sultanhanı ilçesi Yeşiltömek köyünde Yerli Tohum olan Ünlü Kavun çeşidi ile Dekar başına 6 Ton ürün hasat ederek Bölgede yetiştirilmeyen Kavunu Yerli Tohum Ünlü ile yetiştirerek Bölge üreticisine örnek oldu.

Reklam
Reklam

Sultanhanı ilçesinde İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından Tarla Günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Sultanhanı Kaymakamı Hasan Hüseyin Alpaslan, Belediye Başkanı Fahri Solak, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray il Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin, Koçak, Aksaray Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Cüneyt Göktaş, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri birliği başkanı Mahmut Aktürk, Stk temsilcileri, Muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Sultanhanı ilçe Trım ve Orman Müdürü Merve Kutlu; “Pandemi ile gıdanın ve Tarımın ne kadar önemli olduğunu öğrendik ve daha sonra Rusya Ukrayna savaşı ilde üretimin savunma sanayisinin ne kadar stratejik olduğunu öğrenmiş olduk. Havzadaki ürün çeşitliliğinin artması nakliyeden dolayı o ürünlerin market fiyatlarının düşmesine sebep olurken üreticimizinse daha fazla kazanmasına sebep oluyor. Havzadaki ürün çeşitliliğinin zenginleşmesi her zaman küçük denemelerle başlar. Bizde ilçe müdürlüğü olarak bu kapsamda Batem ile ortaklaşa “Batem Geliştirdi, Sultanhanı Yetiştiriyor” ünlü kavun projesini 2021 yılında Burak kavun çeşidi ile 9 dekarda başladık bu sene de Ünlü kavun çeşidi ile  önder çiftçimiz Cengiz Ergin ile 15 dekarlık tarlasında Demonstrasyon oluşturduk. Kurumumuz Ziraat mühendisleri  üreticimize Ekiminden hasatta teknik destek sağlayarak başarılı ve verimli bir üretim sezonu geçirdik. Böylelikle ilçemizde ticari olarak yetiştirilemeyen kavun ürün desenimize ekledik. Bu tarla günü etkinliğimize seneye daha geniş alanda üreticilerimizin Kavun yetiştireceğini düşünüyorum” dedi.

Daha sonra hasadı yapılan Kavun tarlasına geçildi ve ürün incelemesi yapıldı. Tarlada ürün hakkında hakkında bilgi veren Sultanhanı ilçe Tarım ve Orman Müdürü Metve Kutlu; “Geçen sene 2021 yılında Yeşiltömekli Çiftçimiz Cengiz Ergin ile birlikte önce 9 dekar Batem ile Bakanlığımızın Eğitim ve yayın koordinasyonunda Batem’in iş birliğinde Burak Kavununu ekmiştik, bu senede 15 dekarlık bir alanımızda Yine Cengiz Ergin ile Demonstrasyon kurduk Ünlü kavunumuzu ektik batem iş birliğinde Batemin geliştirdiği yerli kavunumuz, Kavunumuzun olgunlaşma süresi diğer türlere göre 10, 15 gün erkenci kavunumuz, Yaklaşık dekarda 6 tona yakın bir verimimiz var aroması güzel, türümüzden çok memnunuz” dedi.

Yeşiltömekli yetiştirici Cengiz Ergin de “Geçen yıl Burak kavunla başlamıştık, 5,6 dekar Busene 15 dekara çıkarttık Ünlü kavun ile, verimimiz güzel, aroması güzel, Suyu çok az isteyen bir ürün, dekarda 6 ton civarında bir ürün alıyoruz, hasadı iyi, raf ömrü iyi” dedi.

     Hüseyin Tosun

Sultanhanı Gazetesi / İHA






Sultanhanı kavunu