SULTANHANI'NDA 10 GÜN ARAYLA 2. OBRUK

TAKİP ET

Mantar arayan gençler buldu: Sultanhanı ilçesinde 10 gün arayla 2. obruk oluştu, 8 metre çapında 6 metre derinliğinde...

Reklam
Reklam

 Konya Ovasında sıkça oluşan korkutan obruklar şimdi de Aksaray sınırlarında kendini göstermeye başladı. 10 gün önce bir obrukla karşılaşan ilçe sakinleri bugün 2. bir obrukla karşı karşıya geldi. Mantar aramaya çıkan gençler 8 metre çapında 6 metre derinliğinde obruk buldu.  


  Yeraltı suyunun çekilmesi ve karbondioksit ile birleşimi sonucu oluşan karbonik asitin kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözmesi ve yeraltında mağaralar oluşturması, bir süre sonra da oluşan mağaranın üzerindeki toprakların çökmesiyle oluşan obruklar Konya Ovasının ardından Aksaray sınırlarında da görülmeye başlandı. En temel nedeni yeraltı su kaynaklarının kontrolsüz kullanımından kaynaklanan obruklar çevre halkında tedirginliğe neden olurken, 10 gün önce bir obrukla karşılaşan Sultanhanı ilçesi sakinleri bugün 2. bir obrukla karşı karşıya geldi. Köyden mantar aramak için sahaya çıkan gençler tarafından bulunan obruk yaklaşık 8 metre çapında ve 6 metre derinliğinde. Yerleşim yerlerine yaklaşık 500 metre mesafede oluşan obruk çevre halkında da tedirginlik oluşturdu.

Tepeköy çöl bölgesi olarak adlandırılan arazide motosikleti ile mantar toplamaya gelen Ramazan Dölek (17) obruğu fark etti. Dölek, “Arkadaşlarımızla bu bölgeye mantar toparlamaya geldiğimizde etrafta motosiklet ile gezerken bir anda obruk karşımıza çıktı. Daha önceleri geldiğimizde bu obruk yoktu, bu obruk yeni oluşmuş ve açık alan olduğu için çok tehlikeli. Yetkililerin biran önce önlem almasını istiyoruz” dedi.


  Oluşan obruğun 100 metrelik çevresinde de yer yer yarılmaların ve küçük çapta çökmelerin de olduğu gözlenirken alanda yeni obruk oluşma ihtimali konusunda vatandaşlar tedirgin.

 Hüseyin Tosun  
  AKSARAY (İHA)