SULTANHANI İLÇESİNDE 3 GÜN SÜREN FESTİVAL SONA ERDİ

TAKİP ET

3 gün süren Sultanhanı ilçesinde 3'üncü Uluslararası İpekyolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali tamamlandı.

Reklam
Reklam

Sultanhanı ilçesinde İlçenin 5.  yıldönümünde düzenlenen ve 3 gün süren 3’üncü Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali tamamlandı.

Aksaray Valiliği ve Sultanhanı Belediyesince düzenlenen festivalin açılışı Vali Hamza Aydoğdu, Libya Büyükelçisi Abdullah Rızgab, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, Sultanhanı Kaymakamı Hasan Hüseyin Alpaslan, Kurum amirleri, Muhtarlar ve beraberindekilerin mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle başladı. Sultanhanı Kervansarayı içerisine kurulan halı ve kilim sergisini Vali Hamza Aydoğdu, Libya Büyükelçisi Abdullah Rızgab, Belediye başkanı Fahri Solak, Kaymakam Hasan Hüseyin Alpaslan, tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı ve diğer protokol üyeleri yaptı.

Vali Hamza Aydoğdu, Prof. Dr. İlber Ortaylı ile birlikte halı ve kilim sergisini gezerek bilgi aldı. Vali Aydoğdu, gazetecilere, İpek Yolu’nun en büyük kervansarayı olan Sultanhanı Kervansarayında festival başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Festivalde çok muhteşem bir havanın olduğunu anlatan Aydoğdu, şöyle konuştu: “Böylesine tarihi bir mirasın içerisinde üreticilerimizin halılarını görmek bütünlük sağladı. Festivalimiz 3 gün sürecek. Aksaray’ımızın bütün taraflarıyla birlikte gençlerimiz de burada. İnşallah biz bu ecdat yadigarı bu kervansarayımızın içerisinde farklı etkinlikler yaparak burayı herkese göstereceğiz. Kültürümüzü geleceğe anlatmak kadar göstermek de önemli. Söyleşilerimizle, konserlerimizle ve açılışlarımızla festivalimiz devam edecek.”

Belediye Başkanı Fahri Solak ise Sultanhanı Kervansarayının restorasyon çalışmalarını bitirdikten sonra geniş kapsamlı ilk kez bir festival organize ettiklerini ifade etti. 18. yüzyıldan kalma halıların olduğu serginin büyük ilgi gördüğünü belirten Solak, “Festivalimizi ziyaret etmeyen pişman olacaktır. İlber Ortaylı, Sultanhanını çok seviyor. Bugün hocamızı fahri hemşeri ilan ediyoruz. Halı sanatını yaşatabilmek için bu gibi festivallerin daha çok olması gerekiyor.” diye konuştu.

 

İLBER ORTAYLI'YA FAHRİ HEMŞEHRİLİK BERATI VERİLDİ

18. yüzyıldan kalma halıların olduğu serginin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Başkan Solak, "İlber Ortaylı, Sultanhanını çok seviyor. Bugün hocamızı fahri hemşehri ilan ediyoruz. Halı sanatını yaşatabilmek için bu gibi festivallerin daha çok olması gerekiyor." diye konuştu.

Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı da gördükleri karşısında çok memnun kaldığını söyledi. Özellikle Milas koleksiyon halılarını çok beğendiğini anlatan Ortaylı, şunları kaydetti: “Sergide yeni halılar ve halıcılar da var. Ben gençken bunların bazıları yoktu. Sultanhanı halıcılığın merkezi haline geliyor. Başkan Solak’da onların başı. Ben gençken bu halıların onarımı ve tamiratı yoktu. Kervansarayları böyle kullanmak en akıllıcası. Başka türlü bunlar böyle nefes almayınca yaşamıyor. Arada birde sergi yapınca daha güzel oluyor, havası değişiyor. Sırf turist sokmakla olacak bir şey değil. Bu tip etkinlikleri artırmak lazım.” dedi.

Festivalin ilk gününde Prof. Dr. İlber Ortaylı Sultanhanı tarihi ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. Ardından Kazak sanatçı Nazarbeg İbrahimov ve Sancak Konseri ile İlk gün etginlikleri tamamlandı.

Festivalin ikinci gününde ise Folklor gösterileri, Dj Müzik Performansı ve Elif Buse Doğan konseri ile ikinci gün etkinlikleri tamamlandı.

Festivalin son gününde ise Festival Sponsorlarına teşekkür Plaketi sunuldu, Festival İsmail Altunsaray Konseri ile son buldu.

Sultanhanı Gazetesi

Festivalin Fotograflarına "SULTANHANI GAZETESİ" Facebook Sayfamızdan bakabilirsiniz.

prof. dr. ilber ortaylı prof dr ilber ortaylı kimdir Sultanhanı festivali Sancak Elif Buse Doğan İsmail Altunsaray Aksaray Konser