SULTANHANI İLÇE HALKINDAN KONTÖRLÜ SU SAYACI TEPKİSİ

TAKİP ET

Sultanhanı ilçesinde Yaklaşık 1 Aydır uygulamaya konulan ve Belediyeden Su aboneliği Yaptıracaklar veya Saati bozulup da su saatini yenilemek durumunda kalan vatandaşlara Kontörlü diye tabir edilen Ön ödemeli Dijital Su saati mecburiyeti dayatılması vatandaşlardan büyük tepki alıyor...

Reklam
Reklam

Bazı Büyük şehir belediyelerince uygulanan ve Türkiye gelelinde birçok il belediyelerinde dahi olmayan Yasal olarak ise “Zorunlu tutulamaz” şeklinde Yargıtay kararı bulunmasına rağmen Sultanhanı belediyesinin meclis kararı ile “Su Ücretlerini Toparlayamıyoruz” gerekçesi ile böyle bir uygulamaya gittiği öne sürüldü.

Sayacı arızalanıp değiştirmek isteyen ve yeni su aboneliği yapmak isteyen vatandaşlar Sultanhanı belediyesine başvurduğunda sadece ön ödemeli Dijital Su saati kullanabilecekleri ve Belediyeden 1.500 lira ücret karşılığı bu saati alarak (yeni aboneler de 250 Lira abonelik ücreti ödeyerek) evlerinde gerekli yer hazırlatarak bu su saatini kullana bilecekleri söylendiği öğrenildi.

Su saatini yenilemek için Belediyeye gittiğini belirten ve bu dayatma ile karşılaştığını belirten vatandaşlar tepkilerini dile getirdiler. Konu hakkında tepkisini dile getiren bir vatandaş; “ Müstakil evimde su saatim hava şartları, kireç ve kumlu su nedeniyle Arızalandı ve değiştirmem gerekti, Konu hakkında bilgi vermek ve saatimi değiştireceğimi bildirmek için Sultanhanı belediyesine gittiğimde görevliler Normal su sayaçlarının Kullanılamayacağını artık Ön ödemeli Dijital su saatinin belediyeden 1.500 lira ücretle alıp kartlı sistem ile Karta ön ödeme ile yükleme yaptırtıp o kartı da dijital saate takarak su kullanabileceğimi söylediler ve bunun sözde Belediye meclisi ile alınan bir karar olduğu ve zorunlu olduğunu belirttiler. İlçemizdeki tesisatçılar ile bu saati taktırma maliyeti konusunda bir araştırma yaptığımda ise dijital bir saat olduğu için çok hassas olduğu ve kesinlikle don veya benzeri bir durumun olmaması gerektiği bu nedenle de çok korunaklı bir alan ve kart takılacağı için de kolay şekilde ulaşılabilir bir yerde olması gerektiği bu nedenle de  özellikle bahçeli müstakil evlerde bahçelerde de musluk olduğu için dış alana korunaklı kapaklı bir kabin yapılabileceği bunun da dijital saat hariç yaklaşık 2 bin lira gibi bir maliyeti olduğu toplam da saat ile birlikte vatandaşa 3 - 4 Bin lira civarı bir maliyeti olacağı belirtildi.

Vatandaşlara yüklenen bu maliyete mi yoksa Çok kireçli ve sürekli su arızaları nedeniyle ve yeraltı suyu olması nedeniyle su içerisindeki kum ve benzeri tortuların kısa sürede bu hassas su saatini arızalandıracağına mı yanalım.

Bir çok büyük şehir belediyelerinde bile bu sistem daha yok. Sözde Su ücretlerinin toparlanamaması nedeniyle bu sisteme geçilmek istendiği söyleniyor fakat bu dayatma daha çok kaçak kullanıma insanları yöneltir kanaatindeyim, zaten su parasını ödemek isteyen her türlü borcunu öder, Ödemekten kaçan bu bilinçte olmayan insana da zaten bu sitemi zorla dahi yaptırtamazsınız. Üstelik yasal olarak da bu şekilde bir dayatma kanuna aykırı olduğunu yaptığım araştırmalarda öğrendim.

Belediyemizin yapması gereken daha çok elzem olan işler varken özelliklede seçimler öncesi böyle kontörlü su sayacı dayatması yapması biz vatandaşlar tarafından hiç hoş karşılanmamıştır, belediyemiz encümenlerini bu kararı en kısa sürede yeniden gözden geçirerek halkın büyük tepkisine neden olan bu yanlış ve yasal olmayan karardan biranönce dönmesini bekliyoruz ve bu dayatmanın yasal olmadığı konusundaki Yargıtay kararını sizlere yayınlamanız için iletiyor bu tepkimizi ve talebimizi lütfen duyurmanızı istiyoruz” dediler.

Hüseyin Tosun / Sultanhanı Haber Gazetesi

 

Geçmişte bu konu ile ilgili alınan Yargıtay kararına konu haberler şu şekildedir.

VATANDAŞ KONTÖRLÜ SAYAC ALMAYA MECBUR TUTULAMAZ

Ön yüklemeli sayaç aboneliğine, belediyelerin vatandaşları mecbur tutmaya çalıştığı kararlar Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından bozulmuştur.

ÖRNEK KARAR ŞU ŞEKİLDE

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (ASKİ) kartlı sayacının okumalı sayaçla değiştirilmesini isteyen abone, bu talebi kabul edilmeyince dava açtı. Davacı, ASKİ'nin su aboneliğine ilişkin tahsilatı ön ödemeli sistem olan kartlı sayaçla yaptığını, bu tür aboneliği kendisinin tercih etmediğini, okumalı sayaç aboneliğine geçmek istediğini belirtti. Ankara 9. Tüketici Mahkemesi, davayı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında, ASKİ Tarifeler Yönetmeliği'nde yeni abonelikler için mekanik veya kartlı sayaç kullanımı konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı ancak idarenin bu takdir yetkisini kullanırken objektif ve iyi niyet kurallarına uygun davranması gerektiği belirtildi.

Ayrıca 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ilgili maddelerine atıfta bulunulan kararda, şu ifadelere yer verildi:

 ‘SEÇİM ABONEYE BIRAKILMALI’

"Davalı idarenin tek taraflı olarak çıkardığı yönetmeliği gerekçe göstererek, iltihaki nitelikteki sözleşmeyle kartlı (ön ödemeli) sayacı zorunlu tutması, Türk Borçlar Kanunu'na, 4077 ve 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki yasaların lafzına, ruhuna, düzenleme amaçlarına ve temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir." Sayaç seçiminin aboneye bırakılması gerektiği vurgulanan kararda, mekanik veya kartlı sayaç seçimi konusunun davacının tercihinde bulunduğu göz ardı edilerek, yerel mahkeme tarafından davacının mekanik sayaç takılması talebinin reddine karar verilmesinin doğru görülmediği kaydedildi.

TERCİH ABONENİN, ZORLANAMAZ

Ankara’da ASKİ’nin kartlı sayacının, okumalı sayaçla değiştirilmesini isteyen abonenin talebini reddetmesi üzerine Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin verdiği kararda "Davalı idarenin tek taraflı olarak çıkardığı yönetmeliği gerekçe göstererek, kartlı (ön ödemeli) sayacı zorunlu tutması, Türk Borçlar Kanunu'na, 4077 ve 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki yasaların lafzına, ruhuna, düzenleme amaçlarına ve temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir"  denilerek sayaç seçiminin aboneye bırakılması gerektiği  vurgulandı.