İRAN GAZI KESİLDİ SULTANHANI TUZ GÖLÜ DEPOLAMA TESİSİ İMDADA YETİŞTİ

TAKİP ET

İran'da meydana gelen teknik arıza nedeniyle Türkiye'ye 10 gün boyunca gaz akışı durduruldu. Bunun üzerine sanayi tesislerinde doğal gaz tüketiminde kısıtlamaya gidildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise olumsuz hava koşullarına rağmen, diğer tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemlerin alındığını açıkladı. Sultanhanı Tuz gölü Doğalgaz depolama tesisi'nin de Gaz talebine göre Devreye girmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'de Ağrı giriş noktasından sağlanan doğal gazın, İran tarafındaki doğal gaz iletim hattında meydana gelen bir arıza nedeniyle 10 gün süre ile yapılamayacağının bildirilmesi üzerine yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, arızanın daha kısa sürede giderilmesi için İran tarafıyla gerekli girişimlerde bulunulduğu ve konunun hassasiyetle takip edildiği belirtilerek, “Elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğalgaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, mevsim normallerinin altında seyreden olumsuz hava koşullarına rağmen diğer tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm önlemlerin alındığı kaydedildi.


SULTANHANI TUZ GÖLÜ DOĞALGAZ DEPOLAMA TESİSİ İMDADA YETİŞİYOR


Tuz yapılarında inşa edilen dünyanın en büyüğü olan Sultanhanı Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi'nin yüzde 51'i tamamlandı. Tesis, 5,4 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesiyle Türkiye'nin gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayabilecek.

Özellikle Kış aylarının çetin geçtiği şu günlerde Birde İran'dan Gaz akışının kesilmesi ile Konutlarda bir kesinti olmaması için Sultanhanı Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisi'nin de Her birinin fiziksel hacmi yaklaşık 750 milyon metreküp olan kuyularda depolanan Doğal gazın bu yogun Gaz talebinde Ülke ihtiyacına büyük katkı sağlaması bekleniyor.
  Hüseyin Tosun
Sultanhanı Gazetesi


 



Tuz gölü Depolama tesisi Botaş Depolama tesisi