Yabancıya Satışta Değerleme Raporu

TAKİP ET

Geçmiş dönemlerde yasal kapsamda yürürlüğe giren yabancıya satışta değerleme konut ekspertiz raporu bu kapsamda artık ülkemizden konut satın almak isteyen yabancıların da doğrudan profesyonel ve güvenilir değerleme firmasından satın almak istediği konut için ekspertiz raporu hazırlatması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Geçmiş dönemlerde yasal kapsamda yürürlüğe giren yabancıya satışta değerleme konut ekspertiz raporu bu kapsamda artık ülkemizden konut satın almak isteyen yabancıların da doğrudan profesyonel ve güvenilir değerleme firmasından satın almak istediği konut için ekspertiz raporu hazırlatması gerekiyor. 2019/1 sayılı yasal genelge doğrultusunda 4 Mart 2019 tarihinden itibaren taşınmazın alıcısı ya da satıcısı veya her iki tarafın yabancı uyruklu olması durumunda ekspertiz raporu çıkartması yasal çerçevede mecburi hale dönüştürülmüştür.
Ancak bu zorunluluk durumunun sadece bireysel olarak söz konusu olduğunu vurgulayabiliriz. Yani herhangi bir yabancı firmanın ülkemizden gayrimenkul satın alması veya satışa sunması durumunda konut değerleme raporu alması zorunlu değildir. Ancak bu mecburi durum henüz noter sözleşmesi dahilinde yer almıyor. Ancak ileriki süreçlerde bu kurumda da yer alması öngörülüyor.
90 Günlük Süreyi Geçen Raporun Yerine Yeni Rapor Hazırlanması Gerekiyor
Yabancıya satışta değerleme raporu aşaması ve süresi diğer değerleme işlemlerine oranla farklı olabiliyor. Bu alanda 90 günlük zaman dilimini aşan gayrimenkul değerleme raporunun yerine profesyonel değerleme firmasından yeni raporun hazırlatılması gerekiyor. Tapu belgesinin devredilmesi amacıyla bağlı bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvurulduğu günden itibaren 90 günlük süreyi aşan raporların geçerlilik durumu söz konusu değildir.
Ancak 90 günlük zaman dilimi içerisinde gayrimenkulün satışa sunulması durumunda ilk taşınmaz değerleme raporu kabul edilebilecektir. Dolaysıyla bu durumda yeniden rapor alınmasına gerek yoktur. Ancak konut değerinin değişmesine neden olabilecek etkenler de söz konusu olması durumunda 90 günlük sürecin aşılıp aşılmadığı fark edilmeksizin yeniden rapor hazırlanması gerekiyor.
Yabancıya Gayrimenkul Satışında Değerleme Raporu Neden Alınmalıdır?
Ülkemizde yabancıya gayrimenkul satışları özellikle son 10 yıl içerisinde yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Çeşitli ülkelerden ülkemizden gayrimenkul satın almak isteyen yabancılar bu doğrultuda özellikle konutun gerçek değerinin ne olduğu hakkında bilgi elde edemiyor. Aynı şekilde konut satıcısı da taşınmazın piyasadaki gerçek değerini öğrenmek için amatör yöntemlere başvurabiliyor. Ancak disiplinli ve SPK tarafından lisans belgesi sunulan değerleme firmasından bu konuda değerleme raporu alınarak gayrimenkulün gerçek değeri öğrenilebiliyor.
Bu kapsamda hem satıcılar ve hem de alıcılar ekonomik anlamda avantajlı olabiliyor. Gayrimenkul değerleme raporu sadece bu alanda uzman olan ve tüm eğitimlere sahip olan gayrimenkul değerleme uzmanı tarafından tarafsız bir şekilde hazırlanır. Hazırlanan bu raporun içeriğinde ise ilgili konutun tüm özellikleri, çevresinde benzeri türden yapıların hangi değerlerden satışa sunulduğu, yapının gerçek piyasa değeri, ruhsat bilgileri, tapu bilgileri gibi pek çok ayrıntılara yer verilir.
Yabancıya Gayrimenkul Satışında Değerleme Raporu Nereden Ve Nasıl Alınabilir?
Konut değerleme raporu profesyonel ve kurumsal kimliğe sahip olan değerleme firmasından alınabilir. Firmanın kurumsal web sitesinden online olarak 7/24 hizmet talep edilebilir. Aynı zamanda konut değerleme hakkında merak edilen diğer ayrıntılar ve fiyat tarifesi hakkında da bilgiler alınabilir. Yabancılara gayrimenkul satışı gerçekleştirmeden veya gayrimenkul satın almadan önce ekspertiz raporunuzu almak için siteden değerleme uzmanlarınızla ile iletişim kurabilirsiniz.
https://www.dengedegerleme.com/