TARİHİ ESKİL ULU CAMİİ'NDE DEPREM SONRASI ÇATLAKLAR OLUŞTU

TAKİP ET

Aksaray'a bağlı Eskil İlçesi'nde bulunan Selçuklu Mimarisinden izlen taşıyan 500 yıllık Ulu Cami Kahramanmaraş depreminde var olan duvar yarıklarının daha da derinleştiği gözlemlendi.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde art arda yaşanan iki deprem Aksaray’da da hissedilirken yaptığı etkiler zaman geçtikçe daha da iyi gözlemleniyor. Aksaray iline bağlı Eskil İlçesi’nde bulunan Eskil Ulu Cami depremden etkilenen yapılardan birisi oldu.

Caminin duvarlarında meydana gelen bazı yarılmalardan dolayı 28 Ekim 2020 tarihinde ibadete kapatılan cami, tadilatın başlamasını beklerken Kahramanmaraş depremiyle birlikte hasar daha da yüksek seviyelere ilerledi.

Caminin iç ve duş duvarında, zemininde ve tavanında derin yarıkların oluştuğu gözlemlenirken bir süredir ibadete kapalı olan caminin tadilat işlemlerinin aksamasından dolayı yıkılmasından endişe duyuluyor.

ESKİL ULU CAMİ SELÇUKLU MİMARİSİDİR, ZAYİ OLMADAN RESTORASYONU YAPILMALI

Ulu Caminin Selçuklu mimarisine ait çok önemli bir eser olduğunu belirten Eskil İmam Hatip Lisesi Kurucu Müdürü Yahya Kemal Güdendede, “Eskil Ulu Cami bizim tarihi özellikleri olan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde altından pınar akan tarihi yapı, güzel bir mescit diye bahsettiği yapıdır. Selçuklu mimarisidir. Ama yıllardır kapalı, bizde inşallah restorasyon yapılacak, cami ibadete açılacak diye bekliyorduk. Şu son Kahramanmaraş depreminden sonra camideki yarıklar biraz daha açılmış. Bayağı belirgin hale gelmiş. İnşallah zayi olmadan restorasyonu yapılırsa Eskil’imiz tarihi bir eser kazanmış olur. Bu şekilde tarihi mimarisi olan bir eserimizi kaybetmeyelim diye bir gayret var.” Diye konuştu.

ULU CAMİ BİR AN EVVEL AÇILMALI

Cami cemaatlerinden Cevdet Yalvaç ise “Bizim bu camimiz 3 yıldır kapalı duruyor. 3 sene önce yarıldı hele şu depremden bu tarafa yarıklar büyümeye başladı. Bir an önce camimizin tadilatının bitirilip, ibadete açılması gerekiyor” dedi.




eskil ulu camii Eskil haber Tuzgölü Gazetesi