Kartvizit Tasarımlarının Günümüzdeki Kullanımı ve Önemi

TAKİP ET

Özellikle yeni bir iş kurma aşamasında kartvizite daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü markaların tanıtımı açısından kartvizitler doğru bir adımdır. Elbette kartvizitlerin doğru ve çarpıcı tasarımları da markaya olan ilgiyi arttıracaktır. Kartvizit tasarımında çalışılan firmanın ve kartta vurgulanmak istenilen profilin bu tanıtıma katkısı da şüphesiz ki oldukça fazladır. Bu noktada fiyat konusu da gündeme gelebilmektedir. Tabii ki yüksek fiyatlar kartvizitin doğru tasarlandığını, markayı iyi şekilde tanıtacağını doğrulamamaktadır. Ancak markanın kalıcılığı, gelişmesi ve daha fazla kitleye ulaşması açısından kartvizitin önemi unutulmadan başarılı bir tasarım yaptırılmalıdır. Hedef kitlenin yoğun olduğu bir sektör düşünülürse binlerce kişinin eline kart geçecektir. Bu da o binlerce kişiyi etkilemek, markaya çekmek demektir.

Kartvizit Nedir ve Neden Önemlidir?

Kartvizitler, bir firmanın ya da şahsın, üzerinde ad ve soyadının, kurum veya hizmet isminin, iletişim bilgilerinin, şahsın unvanının yer aldığı kartlardır. Bu kartlar direkt iletişimlerde oldukça etkili tanıtım sunmaktadır. Kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır ve şahsa ya da firmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Büyük ve profesyonel firmaların ve isimlerin sıklıkla kartvizit kullandığı bilinmektedir. Tanıtımlarda, etkinliklerde, iş görüşmelerinde ve toplantılarında kartvizitler kullanılmakta ve karşılıklı olarak birbirlerine verilmektedir. Günümüzde sosyal medya kullanımı her ne kadar artmış olsa da, kartvizit kullanımı asla etkisini kaybetmemektedir. Hatta kartvizitteki iletişim bilgilerine sosyal medya hesapları da eklenmeye başlanmıştır.

Kartvizitlerin firmayı ve kişiyi temsil ettiği düşünüldüğünde bir nevi kimliğe bürünürler. Bu sebeple de temsil ettiği firma veya kişiyi, ona has özelliklerle temsil etmelidir. Ölçüsünden rengine, üzerinde yer alan bilgilerden doğru çeşidin seçimine kadar dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Kartvizit Tasarımı Neden Önemlidir?

Kartvizitlerin ilk kullanılmaya başlaması 17. yüzyıl Avrupa’sına dayanmaktadır. Soyluların kendilerini tanıtması, bir ortama girdiklerini bildirmesi, şehre gelişlerinin haber edilmesi için kullanılmıştır. Zaman içerisinde bu kadar önemli bir işleve sahip olan kart; iş adamlarının ve firmaların da kullanım alanına girmiştir. Kartvizitler günümüzde etkisini kaybetmeden halen daha kullanılmaktadır. Avukat kartvizit örneklerinde gördüğümüz gibi bir avukatın ya da başarılı bir firmanın tanıtımı açısından kartvizit güçlü bir etkiye sahiptir. Kartın üzerindeki bilgiler o kişinin işine de ne kadar profesyonel yaklaştığını göstermektedir.

Tarihçesi bu kadar geçmişe ve çok özel kişilere dayanan kartvizitlerin ilk tasarımları da oldukça gösterişli ve dikkat çekicidir. Günümüzde de o dönemlerdeki gibi şaşalı olmasa da doğru bir tanıtım ve çarpıcı ama sade görsellik gerekmektedir. Yetersiz bilgilerle, doğru ölçülerin kullanılmadığı kartvizitler genellikle önemsenmemektedir. Fakat kişinin iletişim bilgileri, unvanı güzel ve ayrıntılı bir şekilde yazılmış, logo ve görselle bütünleşmiş kartvizitler pek çok kapıyı açacaktır. Kurumsal firmaların sektördeki ciddiyetini, işine verdiği önemi hiçbir değer kaybetmeden kartvizitler sunmaktadır. Tüm bu sebeplerle kartvizit tasarımı önem taşımaktadır. İşinde uzman bir tasarım ekibiyle çalışarak doğru fiyatlarla firmanın hak ettiği kartvizitleri elde etmek mümkündür.

Kartvizit Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kartvizitlerin tasarımı ufak dahi olsa hata barındırdığında dikkat çekici olmaktan çıkabilmektedir. Bu da farkında olmadan firmaya zarar verebilir. Herhangi bir etkinlik ya da toplantıda, iş görüşmesinde akılda kalıcılık adına kartvizitler kullanılmaktadır. Firmayı kendine has özellikleriyle doğru tanıtmak önemlidir. Bu o marka hakkında edinilecek ilk bilgileri sunmaktadır. Kartın tasarımındaki hatalar da doğru sunumun önüne geçecektir. Bu nedenle kartvizit tasarımında doğru isimlerle çalışmak önemlidir. Profesyonel tasarımcılar firmayı en iyi şekilde karta yansıtmayı başarırlar. Elbette firma sahibinin ya da şahsın isteklerini, hedef kitlesini net bir şekilde iletmesi gerekmektedir. Ayrıca kurumsal kimliğe dair bilgiler de eksiksiz bir şekilde verilmelidir. Kartvizit tasarımında dikkat edilmesi gereken noktaları listeleyecek olursak;

Kartın şık olması önemlidir ancak aşırı gösterişten kaçınılması gerekir. Sadelik her zaman dikkat çekecektir.

Kartlarda kullanılan görseller açısından farklı renkler göz yorucu olacaktır. Bu nedenle genellikle iki ila üç renk kullanımı yeterli olmaktadır.

Kartların üzerindeki bilgilerde firmaya ya da şahsa ait tüm bilgileri içermelidir.

Tüm iletişim bilgileri yer almalıdır. Sosyal medya hesapları var ise kart üzerine eklenmelidir. İrtibata geçmek isteyen kişiler için kesinlikle ulaşılabilir olunmalıdır.

Firmanın bir sloganı varsa yazılmalı ya da kartviziti alan kişileri irtibat kurmaya itecek bir söz yazmalıdır.

Kartın görseli ile ilgili her parça firmanın kurumsallığını ve önemini arttırır. Kartın tasarımındaki ciddiyet kişileri harekete geçirecektir. Kart tasarımında görselliği haricinde üzerinde durulması gereken bir iki nokta daha vardır.

Kartvizitler genellikle bristol kartlara basılmaktadır. Kaliteli kâğıt/kart kullanımı ilk izlenim için dikkat çekicidir ve kartın uzun dönem saklanabilmesi açısından önemlidir.

Kartların ölçüleri de yine mühim bir konudur. Çoğunlukla bir cüzdana sığabilecek ölçülerde olmaktadır. Büyük basılmış kartvizitler pek değer görmeyecektir.

Selefon kaplama gibi koruyucu tabakalar kullanılmalıdır.

Kartlar kalın olmamalı, keskin kenarları bulunmamalıdır.

Kartvizitleri daha rahat bir görsellikte kullanmak için arka tarafını da kullanmak gerekebilir.

Kartvizit Tasarımında Bütçenin Önemi

Kartvizit tasarım fiyatları çalışılan firmaya göre değişiklik gösterebilir. Kart sahibinin ne kadar süredir sektörde yer aldığına, markasının büyüklüğüne de bağlı olabilir. Bütçe önemlidir fakat internette kişilerin kendi kartvizitlerini tasarlamalarına imkân sağlayan uygulamalar da vardır. Adım adım her aşamada yardımcı olan, görsellik açısından zengin siteler mümkündür. Böylelikle tasarım fiyatları için endişe etmeden kaliteli bir kartvizit tasarlamak mümkündür.