İŞ HUKUKU NEDİR?

TAKİP ET

 İş hukuku nedir? Bu alanda faaliyetlerini sürdüren pek çok avukat bulunmaktadır. Çok sayıda Ankara avukatın faaliyetleri arasında iş hukuku yer almaktadır. Her hukuk dalı hayatımızın belli bir kısmını düzenler bu bakımdan iş hukuku da bir toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen uyulması zorunlu kuralların bütününden oluşur diye düşünülebilir.

 Ancak bir toplumdaki iş ilişkileri teknik, ekonomik ve hukuki yönden yürütülüş biçimleri birbirinden çok farklı özellikler gösterir. İş hukuku tüm bu ilişkileri düzenlemeyip bu ilişkiler içinden sadece belli bazı ilişkileri düzenlemektedir.

İş hukuku tarafından düzenlenen iş ilişkilerinin şu özellikleri taşıması gerekir;

İş ilişkisi mutlaka bir iş sözleşmesine dayalı olmalıdır.

İşçi, işverene teknik, ekonomik ve hukuki yönden bağımlı olmalıdır.  

Çalışma ücret karşılığı yapılmalıdır.

 İş sözleşmesi, işçi ve işveren arasında yapılan işçiyi işverene bağımlı olarak hizmet görme işvereni de ona ücret ödeme yükümlülüğü altına sokan bir sözleşmedir.

İş hukuku tarafından düzenlenmeyip farklı kanunlarla düzenlenen iş ilişkileri ise şunlardır;

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan esnaf ve sanatkarlarla, serbest meslek sahiplerinin iş sahipleri ile kurduğu iş ilişikleri.

İş sözleşmesi dışında konusu yine insan emeği olan eser sözleşmesi, vekalet sözleşmesi gibi başka sözleşmelerle iş sahiplerine bağlı olarak çalışanlar ile iş sahipleri arasındaki iş ilişkileri.

Statü hukukuna bağlı olarak çalışan devlet memurlarının iş ilişkileri.

 Bu bilgilerin ışığı altında iş hukuku şu şekilde tanımlanabilir: “ statü hukuku hükümlerine bağlı olanlar dışında, bir iş sözleşmesine dayanarak ücret geliri karşılığında bir başkası adına ve ona bağlı olarak işçi statüsü altında çalışanlar ile bunları çalıştıran işverenler arasındaki iş ilişkilerini düzenleyen uyulması zorunlu kuralların bütünüdür.”

 İş hukukunun konuları önceleri sadece işçi işveren ilişkileriyken zaman içinde çalışma alanının sınırları genişlemiş örgütlü işçi, işveren ve devlet arasındaki ilişkileri de kapsayacak hale gelmiştir. İşle ilgili anlaşmazlıklara, alacak verecek meselelerine icra avukatı bakabilmektedir.