İDDİALAR DOĞRU MU? SULTANHANI BOTAŞ'TAN ÇIKAN TUZLU SU MERA ALANINA MI AKACAK?

TAKİP ET

Sultanhanı ilçesinde bulunan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi, kapsamında yer altından çıkarılan atık tuzlu suyun Eskil'in İkizce Yaylası'nın 4.5 KM doğusunda yer alan Mera alanına verileceği iddiaları Bölge halkı ve Koyun yetiştiricilerin tepkisine neden oldu...

Reklam
Reklam

Sultanhanı ilçesinde bulunan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi, kapsamında yer altından çıkarılan atık tuzlu suyun Eskil'in İkizce Yaylası'nın 4.5 KM doğusunda yer alan Mera alanına verileceği iddiaları Bölge halkı ve Koyun yetiştiricilerin tepkisine neden oldu.

Bölge halkı İddialara doğru ise Özellikle Tuzlu suyun verileceği alnın Yeşil mera alanı olması nedeniyle tuzlu suyun bütün bitki örtüsünü öldüreceği ve bu nedenle Daha önceki hattın yapıldığı gibi Tuz gölüne daha yakın biralana kadar hattın uzatılarak Bitki örtüsü olmayan alana tuzlu suyun verilerek mer alanının Yok edilmemesini istiyorlar.

Bölgede koyunculuk yapan Eskil'in İkizce Yaylası'ndan Cuma İnanç ile birlikte Sultanhanı ilçesi Yeşiltömek Köyü'nden Hamit Ergin tuzlu suyun bölgede doğal yaşama ve meraya ciddi zarar vereceğini kaydederek, yetkililerden destek istediler.

Cuma İnanç, "Yüksek oranda tuz içeren atık suyun ilki geçtiğimiz yıllarda Tuzgölü'nün ayağına kadar akıtılarak hem son yıllarda kuraklaşan Tuzgölü'ne can suyu niteliğinde  oldu hem de doğaya zarar vermedi bu güzel düşüncenin neticesinde de Türkiye'nin dört bir yanından insanlar Eskil'e Tuzgölü'ne gelmeye başladılar. Şimdi yeni bir atık su sistemi daha hayata geçiyor, ancak ikinci atık tesisin ayağının otlak alan olan ve İkizce Yaylamızın oldukça yakını olan bu bölgeye verilecek olması, ciddi bir şekilde çevresel zarar verecek. Böylelikle hem meramız yok olacak, hem burada yaşayan fareden, kertenkeleye; çekirgeden, karıncaya kadar bir çok canlının yok olmasına sebep olacak hem de şu anda burada zeminden su çekerek koyunculuk yapılıyor ve yerleşim merkezleri var. Bu tuzlu su kuvvetli muhtemel zemin sularını da tuzlandıracak. O nedenle sadece 2.5 KM daha ileriye taşınırsa bir taşta 3 kuş vurulacak." diye konuştu.
İkizce ve Kumlu yaylaları halkının da bu konuda oldukça tedirgin olduğunu ifade eden İnanç, "Tüm yetkililerin bu yanlışın önüne geçeceğine canı gönülden inanıyorum ve siyasi ile bürokratlarımızı bu noktada bize destek vermeleri için çağrıda bulunuyorum." dedi.


Hamit Ergin de, "Doğalgaz depolaması kapsamında depolama alanındaki yerin bin metre altından eritilen tuzun ve tuzlu suyun bu borularla tuz gölüne aktarılması planlanırken proje yaklaşık 2 km kısa tutularak yağacak mevkiine yani hayvan otlatilan meranın ortasına bırakılmak istenmektedir bu durum mera hayvancılığı yapan sürü sahiplerini çokça rahatsız etmektedir devletimizin mera hayvancılığını teşvik ve desteklediği dönemde meraları tüzlu şu bırakarak katletmenin mantığını anlayamıyoruz yetkililerden konuya duyarlılık gösterip akıtılacak suyun en az iki km daha tuz gölüne yaklaştırılmasını meramızın ve bölgenin hayvancılığının kurtarıl masini ilgili ve yetkili kişilerden bekliyoruz arz ederiz." şeklinde açıklamalarda bulundular.







sultanhanı botaş eskil tuz gölü tuz gölü doğalgaz depolama