EVDE KAL AMA KASSIZ KALMA

TAKİP ET

Evet evde kalın ama kassız kalmayın. Vücudunuzun bütünlüğünün sağlanması ve tüm hareketlerin yapılabilmesi kaslar sayesindedir. Kaslarınızın vücuttaki miktarı değişmez ancak hacimsel olarak artar veya azalır. Özellikle evde kaldığımız bu günlerde halkımızın maruz kalacağı bir diğer ciddi sağlık sorunu 'Kas atrofisi' halk arasındaki adıyla 'Kas erimesi' olacaktır. Bu durum günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilememesine dahi sebep olabilir.

Reklam
Reklam

Halkımızın çoğunda görülen bel-boyun düzleşmeleri, fıtıklar, omurga bozukluklarının tabanında kas kuvvetsizlikleri görülmektedir. Omurga etrafını saran kasların kuvvetsiz olması omurga stabilitesinin sağlanamamasına sebep olur. Ayrıca ağırlık kaldırma gibi aktivitelere yetersiz kalan kas kuvveti sebebiyle omurgaya fazla yük binecek, bu durumda da fıtık vb rahatsızlıklar oluşacaktır.
 
            Günlük yaşamın koşuşturmacası, ayakta durma süresinin uzunluğu, çalışılan işin ağırlığı, günlük yürüme süreleri gibi parametreler kas kuvvetinizin korunmasını sağlar. Sağlıklı bir bireyin dahi mutlaka düzenli olarak egzersiz yapmasını isteriz. Ancak şuan evde kaldığımız bu süreçte bırakın ağır iş yapmayı tüm zamanımız televizyon ve telefon karşısında geçiyor. Çalışmayan kas kuvvetini kaybedecektir.
 
            Sadece egzersiz değil beslenme de kas kuvvetini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Çünkü siz ne kadar egzersiz yaparsanız yapın eğer kan aracılığıyla kasın ihtiyacını duyduğu besin alınamıyorsa yapılan sporun da hiçbir anlamı kalmayacaktır. Abur cubur tüketimi, hamur işleri, kızartmalar gibi gıdaların evde kalınan bu süreçte çokça tüketilmesi yine kas erimesine sebep olacaktır.
 
            Kas erimelerinin bu süreçte bize oluşturacağı en büyük sıkıntı varolan ağrıların artmasına veya yeni ağrıların ortaya çıkmasına sebeb olmasıdır. Özellikle risk grubunun içerisindeki bireylerin sağlık kuruluşlarına da gitmekten korkması ve ağrı kesicilerin yoğun kullanımı görülmektedir bu günlerde. Ertelenen ağrılar da her geçen gün büyüyecektir.
 
            Peki ne yapmalıyız?  Çok basit egzersizler ile gün içerisinde birkaç set yaparak bu korkulu rüyadan korunabiliriz. Egzersizleri yaparken ortamın havalandırılması ve nefes kontrolünün sağlanması da önem arz etmektedir.

İşte örnek egzersizler:

1- Başınızı sağ omuzunuza doğru yatırın ve 3 sn bekleyin. Bu egzersizi 10 defa yapın ve sol taraf içinde tekrarlayın.

2- Başınızı öne doğru eğin ve 3 saniye bekeyin. Bu egzersizi 10 defa yapın ve arkaya doğru da aynısını yapın.

3- Her iki omuzunuzu arkadan öne doğru yuvarlak çizecek şekilde hareket ettirin. bu egzersizi 10 defa yapın. Aynı hareketi tersi yönde de yapın.

4- Ayakta dik bir şekilde dururken dizlerinizi bükmeden ellerinizi ayaklarınıza değmeye çalışın. Eğilebildiğiniz kadar eğilin ve 3 saniye bekleyin. Bu egzersizi 10 defa yapın.

5- Sırt üstü yatın ve önce sağ sonra sol bacağınızı karnınıza doğru çekin ve son noktada 3 saniye bekleyin. Bu egzersisizi 10 ar defa yapın.

6- Sırt üstü yatış pozisyonunda ellerini belinize koyun ve belinizi elinize doğru itin. Bu egzersizi 10 defa yapın. 

7- Burnunuzdan derin bir şekilde nefes alın ve burnunuzdan nefes aldığınız sürenin 2 katı olacak şekilde ağzınızdan nefesi verin.
Egzersizlerinizi yaparken eğer ağrı hissediyorsanız o hareketi yapmayın. Ani hareketlerden kaçının ve tüm egzersizleri yavaş yavaş yapın. Ev içerisinde 20 dakika oturulmuşsa kalkın bir 5 dakika evde gezinin. Dik oturun. Uyurken yüzüstü yatmayın.
 
            Bu süreçte özellikle felçi olan hastaların rehabilitasyon süreçleri sekteye uğradı. Bu hastalar veya hasta yakınlarının ilgili fizyoterapiste ulaşıp hastanın gerilememesi için yapılması gereken ev programlarını öğrenmeleri gerekmektedir.
 
            Evde kalınan süreçte eğer ağrılarınız varsa mutlaka korkmadan dezenfeksiyonu düzenli olarak yapılan bir sağlık kuruluşuna başvurun. Ağrı kesici kullanımları ve diğer alternatif yöntemler geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurmadan mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun.
 
            Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alsada bir süre sonra bu virüsten kurtulan halk normal yaşantısına dönecektir.
Hayata bıraktığımız yerden dönebilmek için egzersiz yapmayı unutmayın.
 
               Metin İÇLİ
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Aksaray İl Temsilcisi

 

metin içli aksaray