CHP'Lİ KÖSE "TÜM SİYASİ PARTİLERİN KATILIMIYLA, KADIN KOOPERATİFLERİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

TAKİP ET

Sosyal medyada katıldığı canlı yayında kadın kooperatiflerine ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, 'Tüm siyasi partilerin katılımıyla kadın kooperatiflerinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Hem kurulma aşamasında hem de hayatta kalma aşamasında ciddi engeller var' dedi.

Reklam
Reklam

Sosyal medyada katıldığı canlı yayında kadın kooperatiflerine ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, “Tüm siyasi partilerin katılımıyla kadın kooperatiflerinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Hem kurulma aşamasında hem de hayatta kalma aşamasında ciddi engeller var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, sosyal medyada BİTARAF TV’de Mesut Solak’ın konuğu oldu. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Turan Ünüvar ve CHP Kadın Kooperatiflerinden Sorumlu Bursa İl Sorumlusu Vildan Özkula’nın da yer aldığı programda, kadın kooperatiflerinin çalışmalarına değinildi.

“ÜRETİMİN TAMAMEN DURDUĞU BİR NOKTADAYIZ”

Kooperatifçiliğin ekonomiye etkisine vurgu yaparak Ankara’daki Başkenmarket’lerde kadın kooperatifleri aracılığıyla üretilen ürünlerin diğer marketlere göre yarı fiyatına satıldığını belirten Genel Başkan Darnışmanı Köse, Türkiye’de üretimin düştüğünü hatırlatarak, “Kadın kooperatiflerinin hem kurulması hem de hayatta kalması amacıyla çok iş düşüyor. Ama bu demek değil ki her şey belediyelerde olacak, her şey yerel yönetimlerde olacak. Yerel yönetimler ne yapar kadın kooperatiflerine? Lojistik destekle onların ayakta durmasını, ayakta kalabilmesini sağlarsınız ama sonrasında çekilmek durumundasınız. Kadınlar artık kendi ayaklarının üzerinde durabilmeli. Kendi ürettiklerini kendirleri pazarlayabilmeli ve oradan elde ettikleri bütçe ile hem aile ekonomisine hem ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlayacağını düşüyorum. Çünkü biz üretimin tamamen durduğu bir noktadayız” dedi.

“KOOPERATİFLER FAİZSİZ BORÇ VERİRDİ İNSANLARA”

Kooperatiflere eskiden verilen öneme dikkat çeken Köse, kooperatiflerin kurulmasındaki engelin kaldırılmasını isteyerek, “Eskiden insanlar borcu olduğu zaman kooperatiflere giderdi. Kooperatifler faizsiz borç verirdi insanlara. İşte bunların geri dönmesi gerekiyor. O nedenle bizim 81 ilde ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kesinlikle, tüm siyasi partilerin katılımıyla kadın kooperatiflerinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor.. Hem kurulma aşamasında ciddi engeller var hem de hayatta kalma aşamasında ciddi engeller var. Pazar alanı bulunamıyor, ürünler ellerinde kalıyor, aracılar oluyor… Siyasi Partiler Yasası’na bir madde eklenirse, örneğin vergiden muaf olursa mesela kadın kooperatifleri, o zaman hem teşvik etmiş olursunuz hem de kadının yol almasında önündeki engelleri kaldırışmış olursunuz” ifadelerini kullandı.

“KADIN YAŞAM DEMEK, KADIN AİLE DEMEK”

Kadının toplumdaki değerini de hatırlatan Köse, “Sosyal devletin görevi bu zaten. Eğer bir yoksulluk içerisindeyse kadınlar o zaman önündeki engelleri sosyal devletin kaldırması gerekiyor. Ayrıca dar gelirli kadınların yoksullukla mücadelelerine ve ailelerine de çok büyük katkısı olacaktır bunun. Çünkü kadın hayat demek, kadın yaşam demek, kadın aile demek. Bir kadını eğitirseniz bu konuda o aileyi komple eğitmiş olursunuz” ifadelerini kullandı.