BAŞKAN KOÇAK 'ELEKTRİK FATURALARI EL YAKIYOR'

TAKİP ET

Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 76,4 oranında arttı. Meskende elektrik 60 kuruşken, bizim 70 kuruşa elektrik almamızın izahı yoktur.Tarımda elektrik fiyatları makul düzeye indirilmeli, yüzde 18'lik KDV, Enerji Fonu ve TRT payı kaldırılmalıdır

Reklam
Reklam

Konu ile ilgili açıklama yapan başkan Koçak ;"Tarımsal Elektrikle alakalı sorunlarımız var, son 1 yılda elektrik fiyatları yüzde 76,4 civarında arttı. Son bir yılda yüzde 76,4 artan elektrik fiyatları çiftçimizi oldukça zorlamaktadır. Şunu anlamakta güçlük çekiyoruz Mesken abone grubu, fon, pay ve vergi dahil elektriğin kilovatsaatine 60,3 kuruş öderken, ülkenin gıda güvencesini sağlayan çiftçimizin 70,17 kuruşa elektrik almasının izahı yoktur. Bu izaha muhtaç bir durumdur. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.

Elektrik maliyetlerimiz muhakkak suretle aşağı çekilmelidir. Aksarayımızda Kapalı sistem hattı inşaatı halen devam etmekte su yetersizliği yüzünden yer altından motorlarla su çekiliyor. Çiftçimizin özellikle çöl bölgesi diye tabir ettiğimiz alanlarımızda en önemli probleminiz nedir diye sorduğumuzda su derinliğinin aşağılara çekilmesi ve buna bağlı olarak enerji maliyetleri olduğu söylendi. Dolayısıyla 300 metreden 500 metreden su çektiğimizde bunun çok ciddi bir elektrik maliyeti var ve üreticimiz buna dayanamıyor.

Öyle zaman geliyor ki sattığı ürün elektrik borcunu karşılamıyor. Muhakkak suretle elektrik fiyatlarında bir indirim bekliyoruz. Tarımın tamamında elektrik fiyatları makul düzeylere indirilmeli, yüzde 18 olan KDV sıfırlanmalı, yüzde 1 Enerji Fonu ve yüzde 2 TRT payı kaldırılmalıdır. Eğer ki TRT payı kaldırılamıyor ise günümüzde yayınları ve yapımları ciddi derecede artış gösteren TRT nin artık bu paya ihtiyacı olmadığı kanaatindeyim. Bu pay alınacaksa eğer, bu pay Tarımsal Üretim Katkı Payı adı altında alınarak çiftçilerimize destek olarak verilmelidir.

Bunları talep ediyoruz. Sahada üreticimiz acil olarak elektrik fiyatlarına indirim istiyor. Biz de bunu hükümetimizden talep ediyoruz. Üreticilerimizin her ay elektrik faturası ödemesine imkan yoktur. Ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki defada tahsilat yapılmalı, teminat isteme uygulamasından vazgeçilmelidir.” dedi